Kolačići

Ova strana je namenjena našem pravilniku o kolačićima. Želimo da pojasnimo kako obrađujemo kolačiće i kakvu kontrolu imate vi nad tim.

 

Kada pregledate naš sadržaj, podaci o vašem pretraživanju sa uređaja (računar, tablet računar, pametni telefon itd.) mogu biti sačuvani u datotekama »kolačića« instaliranim na vašem uređaju. Ovaj pravilnik sadrži informacije o izvoru i upotrebi ovih podataka o pretraživanju i o vašim pravima u vezi sa tim, posebno o vašim pravima na neprihvatanje kolačića. Ovaj pravilnik se odnosi i na podatke koje prikupljamo kada pristupate ovoj web stranici putem reklamnog sadržaja koji distribuiramo na web stranicama i aplikacijama trećih strana.

1. KO SMO MI?

Dobrodošli na web stranicu www.akkompresor.rs koju je objavila kompanija AK Kompresor sa registrovanim sedištem u Žorža Klemensoa 19, 11000 Beograd

 

Za obezbeđivanje privatnosti vaših ličnih podataka, uključujući i podatke prikupljene putem kolačića, imenovali smo ovlašćenu osobu za zaštitu podataka. Ovlašćena osoba za zaštitu podataka je dostupna na zlp.akkompresor@akkompresor.rs.

2. šTA SU KOLAČIĆI?

Kolačić je mala kompjuterska datoteka, tragač, koji se instalira i učita na primer prilikom obilaska web stranice, čitanja e-pošte, instaliranja ili korišćenja programske opreme ili mobilne aplikacije, bez obzira na vrstu uređaja koji se koristi (računar, pametni telefon, digitalni čitač, konzola za video igre sa internet povezivanjem itd.).

 

Prilikom posete web stranice kolačići mogu da pošalju podatke pretraživaču korisnika i omogućavaju pretraživaču da šalje podatke nazad na originalnu web stranicu (na primer ID seje ili izbor jezika).

 

Samo vlasnik kolačića može pročitati ili modifikovati podatke u kolačiću.

3. ZA ŠTA SE KORISTE KOLAČIĆI NA OVOJ WEB STRANICI?

Ova web stranica koristi različite vrste kolačića.

 

Tehnički kolačići

Ovi kolačići se koriste za omogućavanje ili pojednostavljivanje elektronske komunikacije (otkrivanje grešaka u povezivanju, identifikacija tačaka povezivanja, sigurnost web stranice itd.) ili za pružanje eksplicitno zatraženih online komunikacionih usluga (podešavanje prikaza ekrana, čuvanje podataka unetih u obrasce, korpa za kupovinu [ako je primenjivo], pristup korisničkom računu itd.).


Upotreba ovih kolačića se ne može onemogućiti.

 

Kolačići za društvene mreže

Ovi kolačići omogućavaju interakciju sa društvenim mrežama (Facebook, Twitter, LinkedIn itd.) što povećava interaktivnost web stranice i njenu pristupačnost korisniku.

 

Ovi kolačići mogu obrađivati podatke kao što su broj sadržaja koji se dele preko društvenih mreža, postojanje vašeg naloga na društvenoj mreži, praćenje vašeg pretraživanja web stranica itd. Ove funkcije rade na aplikacijama trećih strana koje su integrisane u našu web stranicu. Društvena mreža koja obezbeđuje ovo aplikaciono dugme, verovatno preko njega može da vas identifikuje, čak i ako prilikom posete naše web stranice niste koristili ovo dugme. Ova vrsta aplikacionog dugmeta može omogućiti dotičnoj društvenoj mreži da prati vaše pretraživanje na našoj web stranici samo na osnovu činjenice da je vaš nalog u toj društvenoj mreži bio aktiviran na vašem uređaju (otvorena seja) dok ste pregledali našu web stranicu.


Preporučujemo da pročitate pravilnike o zaštiti privatnosti ovih društvenih mreža da biste saznali više o načinima upotrebe podataka koji se mogu prikupiti preko ovih aplikacionih dugmadi, posebno u reklamne svrhe. Konkretno, ovi pravilnici o zaštiti privatnosti moraju vam omogućiti da izrazite svoje želje u ovim društvenim mrežama, posebno postavljanjem vaših korisničkih naloga za svaku od ovih mreža.

 

Za korišćenje i čuvanje ovih kolačića potrebna je vaša saglasnost.

 

Kolačići za oglašavanje

Ovi kolačići su namenjeni povećanju relevantnosti oglasa i sadržaja na ovoj web stranici i u medijskim sadržajima trećih strana. Kada vam šaljemo ili prikazujemo promotivne poruke, namera nam je da vam pošaljemo najrelevantnije ponude i oglase koji su prilagođeni vašim potrebama ili koji će vas verovatno interesovati.


Ovi kolačići mogu obraditi određene podatke u vezi sa vašim ličnim izborima, vašim interesovanjima za naše proizvode i/ili usluge, vašim potrošačkim navikama itd. Pomoću alata možemo automatizovati obradu vaših ličnih podataka da procenimo određene lične aspekte u vezi sa vama i posebno da analiziramo ili predvidimo aspekte u vezi sa vašim izborima i potrebama. Podaci, obrađeni u ovom kontekstu, mogu se prikupljati iz različitih izvora i mogu biti međusobno povezani: podaci iz naših korisničkih datoteka, navigacioni podaci, podaci trećih strana, podaci o korišćenju vašeg vozila itd. Ovim obradama želimo da vam prikažemo prilagođen sadržaj, povezan sa određenim ličnim aspektima u vezi sa vama, na primer namenske ponude putem e-pošte, prilagođeno oglašavanje, sadržaj na našim web stranicama koji je povezan sa vašim interesovanjima itd. Ovim obradama možemo vam na primer prikazati informacije povezane sa vašim omiljenim segmentom vozila (sportski terenac umesto gradskog vozila ili obrnuto). Upotreba takvih alata je u propisima definisana kao kreiranje profila.


Za korišćenje i čuvanje ovih kolačića potrebna je vaša saglasnost.

 

Analitički kolačići

Ovi kolačići su namenjeni analiziranju prometa web stranice i poboljšanju vašeg iskustva pretraživanja.

Ovi kolačići mogu obraditi , naročito, podatke koji se odnose na posećene stranice, vreme provedeno na posećenim stranicama, pretraživač upotrebljen za obilazak ovih stranica itd.

 

Za korišćenje i čuvanje ovih kolačića potrebna je vaša saglasnost.

4. KOJI KOLAČIĆI SE KORISTE NA OVOJ WEB STRANICI?

U priloženoj tabeli navedena je lista svih kolačića koji se čuvaju i/ili koriste na ovoj web stranici i njihove glavne karakteristike. Ako je to moguće, ove kolačiće hostuju serveri u Evropskom ekonomskom prostoru (EGP). Međutim, budući da su neki od naših pružalaca usluga u državama izvan EGP, vaši lični podaci se obrađuju u tim državama, u kojima se mogu primeniti drugačiji propisi o ličnim podacima nego u Evropskoj uniji. U tom slučaju (i) posebnu pažnju posvećujemo tome da obezbedimo, da se ovaj prenos izvrši u skladu sa važećim propisima i (ii) da preduzmemo zaštitne mere za obezbeđivanje odgovarajućeg nivoa sigurnosti vaših podataka (posebno koristeći standardne ugovorne odredbe Evropske komisije).


Naša web stranica može da sadrži kolačiće trećih strana (agencija za komunikacije, analitičke usluge itd.) koji im omogućavaju prikupljanje podataka o pretraživanju u vezi sa našom web stranicom tokom njihovog trajanja. Čuvanje i korišćenje ovih kolačića od strane trećih lica vrši se u skladu sa pravilnicima o privatnosti tih trećih strana. Obaveštavamo vas o namenama kolačića trećih strana, sa kojima smo upoznati, i o sredstvima koje imate na raspolaganju za odluke u vezi sa tim kolačićima.

Naziv Kompanija Svrha Period zadržavanja Nova kategorizacija
kameleoon Experiment XX Kameleoon Koristi se za A/B testove i zaobilazna rešenja Manje od 12 meseci Web analitika
kameleoon Kameleoon Koristi se za A/B testove i zaobilazna rešenja 12 meseci i dve nedelje Web analitika
__hstc Hubspot Koristi se za praćenje posetilaca 13 meseci Web analitika
_hssc Hubspot Koristi se za praćenje sesija 30 minuta Web analitika
_hssrc Hubspot Koristi se za određivanje da li je korisnik ponovo pokrenuo svoj pretraživač Ne postoji Web analitika
mbox Adobe Koristi se za A/B testove 23 meseca, dvadeset četiri dana Web analitika
s_sq Adobe Kolačić Adobe Site Catalyst: prethodna veza Na kraju sesije Web analitika
s_cc Adobe Ovaj kolačić se postavlja i čita pomoću JavaScript koda da bi se utvrdilo da li su kolačići omogućeni Kada je pretraživač zatvoren Web analitika
s_ppvl Adobe Kolačić Adobe Analytics za čuvanje % stranice koja se prikazuje korisniku Na kraju sesije Web analitika
s_ppv Adobe Koristi se za identifikaciju prethodnog prikaza stranice Na kraju sesije Web analitika
visitorID Adobe Jedinstvena ID oznaka posetioca u zabeleženom vremenu/datumu 24 meseca Web analitika
weboDMP Weborama Mera publike za DMP 12 meseci Web analitika
previousPage Adobe Koristi se za poznavanje prethodne stranice 12 meseci Web analitika
_gid Google Čuva jedinstvenu vrednost za svaku posećenu stranicu koja se koristi za razlikovanje korisnika 24 sata Web analitika
_ga Google Koristi se za razlikovanje korisnika 24 meseca Web analitika
_gat Google Koristi se za ograničavanje broja zahteva i prikupljanje podataka na web stranicama sa visokim prometom 10 minuta Web analitika
_cs_s Content Square Koristi ga CS za razlikovanje broja prikaza stranica po sesiji 30 minuta Web analitika
_cs_id Content Square Koristi ga CS za razlikovanje korisnika 11 meseci i dve nedelje Web analitika
_cs_cvars Content Square Koristi ga CS za snimanje prilagodljivih varijabli, u zavisnosti od iskustva 12 meseci Web analitika
_cs_c Content Square Koristi ga CS za korisnički sadržaj koji treba pratiti 12 meseci i dve nedelje Web analitika
_cs_r Content Square NA N/A Web analitika
_ceg.s Crazy Egg Crazy Egg Inc, za praćenje kako posetioci komuniciraju sa stranicama na sajtu, preko toplotnih mapa 3 meseca Web analitika
_ceg.u Crazy Egg Crazy Egg Inc, za praćenje posetilaca 3 meseca Web analitika
_utma Google Koristi se za razlikovanje korisnika i sesija 24 meseca Web analitika
_utmb Google Koristi se u starijim verzijama usluge Google Analytics za otkrivanje novih sesija posetilaca koji se vraćaju Kada je pretraživač zatvoren Web analitika
_utmc Google Koristi se u starijim verzijama usluge Google Analytics za otkrivanje novih sesija 30 minuta Web analitika
_utmv Google Koristi se za skladištenje prilagodljivih varijabli o posetiocima prodavnice 24 meseca Web analitika
_utmz Google Čuva izvor prometa ili kampanje koja objašnjava kako je korisnik dospeo na vašu web stranicu. 6 meseci od postavljanja/ažuriranja Web analitika
_utmt Google Koristi se za ograničavanje prikupljanja podataka na web stranicama sa visokim prometom 10 minuta Web analitika
visitorID Google Koristi se za identifikaciju korisnika 24 meseca Web analitika
demdex Adobe Koristi se za identifikaciju jedinstvenog posetioca na Adobe-u 180 dana Web analitika
dextp Adobe Snima kada je poslednji put obavljen poziv za sinhronizaciju podataka 180 dana Web analitika
dpm Adobe Govori internim Adobe sistemima da poziv od menadžera publike ili ID usluge prenosi korisničke podatke za sinhronizaciju ili zahtevanje ID-a 180 dana Web analitika
FB_Pixel Facebook Koristimo kolačiće za bolje razumevanje kako ljudi koriste Facebook proizvode kako bismo ih poboljšali. 180 dana Analitika i istraživanje
__gfp_64b Gemius Kolačić koji podržava alate gemiusAudience i Prism 1000 dana Analitika
AMCV_ Adobe Jedinstveni ID posetioca koji koristi Experience Cloud Solutions 24 meseca Oglašavanje
everest_g_v2 Cookie Adobe Media Optimizer postavlja kolačić everest_g_v2 nakon što korisnik klikne na oglas klijenta. Ovaj kolačić mapira klikove na druge događaje na web stranici klijenta i postavlja se na eversttech.net domen. 36 meseci Oglašavanje
gglck Adobe Ovi kolačići se koriste za isporuku oglasa relevantnijeg za vas ili vaše interese N/A Oglašavanje
Target: User Last Vehicle Seen Adobe Čuva zadnje viđeno vozilo 2 nedelje Oglašavanje
APISID Doubleclick Sigurna autentifikacija korisnika 24 meseca Oglašavanje
_gcl_au Google Koristi ga GA i oglašavač proizvoda (Floodlight) Na kraju sesije Oglašavanje
ETO_data_tree Custom (Publicis ETO) Koristi se za kvalifikaciju posetilaca (topao ili hladan) 3 meseca Oglašavanje
ETO_visitor_type Custom (Publicis ETO) Koristi se za kvalifikaciju posetilaca (topao ili hladan) 3 meseca Oglašavanje
BizoID Microsoft Kolačić prve strane Microsoft MSN 10 dana Oglašavanje
IDE Google Doubleclick Kolačić treće strane koji se koristi za ciljanje/oglašavanje Manje od 6 meseci Oglašavanje
NID Google Kolačić treće strane koji se koristi za ciljanje/oglašavanje 6 meseci Oglašavanje
DSID Google Kolačić treće strane koji se koristi za ciljanje 1 mesec Oglašavanje
SAPISID Google Doubleclick Sigurna autentifikacija korisnika 12 meseci Oglašavanje
FB Pixel Facebook Korišćenje kolačića nam pomaže u prikazivanju oglasa i davanju preporuka preduzeća i drugih organizacija ljudima koji bi mogli biti zainteresovani za proizvode, usluge ili razloge promocije. 6 meseci Oglašavanje, preporuke, uvidi i merenje
FB Pixel Facebook Korišćenje kolačića omogućava pružanje publici najboljeg mogućeg iskustva. 6 meseci Performanse
anj LinkedIn Kolačić za ciljanje oglasa za AppNexus 3 meseca Oglašavanje
uuids LinkedIn Koristi se za analitiku nexus oglasa od strane AppNexus 3 meseca Oglašavanje
ELOQUA LinkedIn Praćenje Eloqua < 1 dan Oglašavanje
ELQSTATUS LinkedIn Status praćenja Eloqua < 1 dan Oglašavanje
_adroll LinkedIn Analitika AdRoll < 1 dan Oglašavanje
_ar_v4 LinkedIn Kolačić za Google oglase 8 meseci Oglašavanje
drt LinkedIn Google Analytics 1 dan Oglašavanje
_ga LinkedIn Google Analytics < 1 dan Oglašavanje
test_cookie LinkedIn Testovi za dozvole za postavljanje kolačića za Google Analytics 1 dan Oglašavanje
id LinkedIn ID za Google Analytics 2 godine Oglašavanje
BC_BANDWIDTH LinkedIn :čuva relevantne informacije za otkrivanje odgovarajućeg protoka za video streaming Trenutna sesija Oglašavanje
ASP.NET_SessionId LinkedIn Velaro live chat Trenutna sesija Oglašavanje
vkeywords LinkedIn Velaro live chat Trenutna sesija Oglašavanje
bkdc LinkedIn BlueKai Analytics 6 meseci Oglašavanje
bku LinkedIn BlueKai Analytics 8 meseci Oglašavanje
lidc LinkedIn Koristi se za usmeravanje 1 dan Oglašavanje
bcookie LinkedIn Kolačić ID pretraživača 1 godina Oglašavanje
bscookie LinkedIn Kolačić za sigurnost ID pretraživača 1 godina Oglašavanje
L1c LinkedIn Kolačić ID pretraživača Trenutna sesija Oglašavanje
BizoID LinkedIn LinkedIn analitika oglasa 6 meseci Oglašavanje
BizoData LinkedIn LinkedIn analitika oglasa 6 meseci Oglašavanje
BizoUserMatchHistory LinkedIn LinkedIn analitika oglasa 6 meseci Oglašavanje
BizoNetworkPartnerIndex LinkedIn LinkedIn analitika oglasa 6 meseci Oglašavanje
token LinkedIn Pristupni token 4 sata Oglašavanje
Player_settings_0_3 LinkedIn Postavke programa Player 3 nedelje Oglašavanje
LyndaLoginStatus LinkedIn Status prijave 10 godina Oglašavanje
throttle-XXX LinkedIn Promena na Lynda 6 meseci Oglašavanje
NSC_XXX LinkedIn Balansiranje opterećenja 5 minuta Oglašavanje
Gdyn Gemius Merenje rezultata oglašavanja 5 godina Oglašavanje
GAD Gemius praćenje vremena zadnje izmene; ograničavanje i preusmeravanje detalja 5 godina Oglašavanje
psyma_participation Psyma Koristi se za istraživanja 3 nedelje Funkcionalan
_55CC Fifty-Five Koristi se za snimanje pristanka posetilaca svakoj porodici kolačića 366 dana Funkcionalan
_55tId Fifty-Five Koristi se za snimanje naziva domena web stranice Na kraju sesije pretraživača Funkcionalan
_55CAPV Fifty-Five Koristi se za snimanje sesija/posetilaca 30 minuta Funkcionalan
_55CATS Fifty-Five Koristi se za snimanje sesija/posetilaca 30 minuta Funkcionalan
FB Pixel Facebook Koristite kolačiće za omogućavanje funkcionalnosti koja nam pomaže da obezbedimo Facebook proizvode. 6 meseci Funkcije i usluge web lokacije
FB Pixel Facebook
Koristite kolačiće da biste potvrdili svoj nalog i odredite kada ste prijavljeni tako da vam možemo olakšati pristupanje Facebook proizvodima i pružiti vam odgovarajuće usluge i doživljaj.
6 meseci Autentifikacija
FB Pixel Facebook
Koristite kolačiće da biste nam pomogli da vaš nalog, podaci i Facebook proizvodi ostanu sigurni.
Takođe koristimo kolačiće da bismo se borili protiv aktivnosti koje krše naše uslove korišćenja ili na drugi način onemogućuju da dostavljamo Facebook proizvode.
6 meseci Sigurnost, integritet web lokacije i proizvoda
OPT-OUT Gemius Odbijanje učešća u istraživanjima koja sprovodi Gemius 5 godina tehnički

5. KAKO JE PRIBAVLJENA MOJA SAGLASNOST?

Prilikom prve posete naše web stranice prikazuje se namenski informativni baner za prihvatanje korišćenja određenih kolačića. Ako izričito prihvatite ili ako nastavite sa pretraživanjem naše web stranice, prihvatate korišćenje kolačića na vašem uređaju.

Želimo da vas obavestimo da u skladu sa propisima o kolačićima koji omogućavaju ili pojednostavljuju prenos komunikacije preko elektronske komunikacione mreže ili su nužno potrebni za obezbeđivanje usluge informacionog društva, koju ste izričito zahtevali, nije potrebna vaša saglasnost.

6. KAKO MOGU DA UPRAVLJAM KOLAČIĆIMA?

Kako mogu da ostvarim svoje pravo za neprihvatanje kolačića?

Ako ne želite da se kolačići čuvaju ili učitaju na vašem uređaju, u vašoj opremi se čuva kolačić za odbijanje, koji nam omogućava da zabeležimo vaše neprihvatanje korišćenja kolačića. Ako izbrišete ovaj kolačić za odbijanje, više nećemo moći da identifikujemo vaše odbijanje korišćenja i čuvanja kolačića.

Za upravljanje kolačićima imate na raspolaganju više mogućnosti, uključujući sprečavanje korišćenja i/ili brisanje kolačića.

 

 

Podešavanje pretraživača

Kolačićima možete da upravljate i preko pretraživača.

Većina pretraživača je podešena tako da podrazumeva prihvatanje kolačića, ali ako želite možete da izaberete prihvatanje svih kolačića, sistematsko odbijanje kolačića ili prihvatite određene kolačiće, u zavisnosti od njihovog izvora. Takođe možete redovno brisati kolačiće sa svog uređaja koristeći vaš pretraživač.

 

Ne zaboravite da podesite sve pretraživače na različitim uređajima koje koristite (tablet računarima, pametnim telefonima, računarima itd.).

 

Svaki pretraživač ima različite postavke za upravljanje kolačićima i vašim izborima. Postupak promene postavki za kolačiće je opisan u meniju za pomoć vašeg pretraživača. Na primer:

 

Objavljeni moduli za neprihvatanje korišćenja

Ako želite da onemogućite određene kolačiće treće strane, idite direktno na stranicu izdavača kolačića. Na ovaj način možete:

- da onemogućite kolačiće Google Analytics, idite na stranicu: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=fr

- da onemogućite kolačiće intelliAd, idite na stranicu:

https://login.intelliad.com/optout.php

- da onemogućite kolačiće Adobe, idite na stranicu:

https://www.adobe.com/uk/privacy/opt-out.html

 

Platforme za podnošenje prigovora

Nekoliko reklamnih profesionalnih platformi takođe vam omogućava da prihvatite ili odbijete kolačiće koje koriste kompanije koje su članovi ove platforme. Ovi centralizovani mehanizmi ne sprečavaju prikazivanje oglasa, već samo blokiraju instalaciju kolačića, tako da reklame mogu biti prilagođene vašem interesu.

 

Na primer možete posetiti web stranicu www.youronlinechoices.com da biste sprečili instaliranje kolačića na vašem uređaju. Ova web stranica je domaćin stručnjacima za digitalno oglašavanje evropskog udruženja EDAA (European Digital Advertising Alliance – Evropska veza za digitalno oglašavanje) i upravlja se iz Francuske od strane Kancelarije za interaktivno oglašavanje.

 

Ovo vam omogućava da saznate koje su kompanije registrovane na ovoj platformi i koje vam dozvoljavaju da odbijete ili prihvatite kolačiće koje ove kompanije koriste za prilagođavanje oglasa koji mogu biti prikazani na vašem uređaju na osnovu podataka koje sadrži vaš pretraživač: http://www.youronlinechoices.com/fr/controler-ses-cookies/

 

Ovu evropsku platformu dele stotine stručnjaka za internet oglašavanje. Pruža vam centralizovan interfejs za odbijanje ili prihvatanje kolačića koji se mogu koristiti za prilagođavanje oglasa koji se mogu prikazati na vašem uređaju na osnovu iskustva pretraživanja.

 

Kako mogu da ostvarim svoja ostala prava?

U skladu sa važećim zakonima o zaštiti ličnih podataka imate pravo na pristup, ispravku, prigovor na obradu podataka, ograničavanje i brisanje svojih ličnih podataka. Da biste ostvarili svoja prava kliknite na www.akkompresor.rs/politika-privatnosti i pročitajte naše informacije o zaštiti vaših ličnih podataka.

7. AKO DELITE UREĐAJ SA DRUGIM KORISNICIMA

Ako vaš uređaj koristi više od jedne osobe i ako isti uređaj ima više od jednog pretraživača, ne možemo biti sigurni da oglasi i usluge namenjeni vašem uređaju, odgovaraju vašoj upotrebi tog uređaja, a ne onom drugom korisniku tog uređaja.


U takvim slučajevima sami ste odgovorni za bilo koju zajedničku upotrebu vašeg uređaja i za sva podešavanja u pretraživaču koja možete kontigurisati u vezi sa kolačićima. Konkretno, vaša je odgovornost da obavestite druge korisnike o ovakvoj zajedničkoj upotrebi i postavkama.

8. DODATNE INFORMACIJE

Za detaljnije informacije o obradi vaših ličnih podataka tokom upotrebe ove web stranice i posebno u vezi sa ostvarivanjem vaših prava pročitajte naš pravilnik o privatnosti koji je dostupan na http://www.akkompresor.rs/politika-privatnosti

9. PROMENE

S vremena na vreme možemo promeniti ovaj pravilnik. O ovome ćemo vas obavestiti i/ili zatražiti vašu saglasnost kada je to neophodno ili zahtevano. Zbog toga preporučujemo da pri svakoj poseti naše web stranice pogledate ovaj pravilnik da biste bili upoznati sa njegovom najnovijom verzijom.

 

Zadnja izmena sadržaja: jun 2019